İntiharın toplumsal bir problem olduğunu ve önlenebilir olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tokdemir, "Dünya genelinde de İzmir özelinde de bu intiharlar önlenebilir. Buna dikkat çekmek için biz bu çalışmayı yaptık. Sadece pandemi değil tüm dönemdeki bulguları araştırdık. Psikolojik sorunu bulanan veya yakını sorun yaşayanların, hemen profesyonel bir hekim ve psikolog yardımı almalarını tavsiye ediyorum" dedi.
İKÇÜ Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı, 30 yıllık adli tıp uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, 5 yıllık dönemi kapsayan intiharları araştırdıkları 1.5 yıl süren çalışmayı paylaştı. Dünya Sağlık Örgütü'nün verisine göre dünyada yıllık 800 bin kişinin intihar ettiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, "İntiharlar, toplumsal bir problemdir. Bununla ilgili bir çalışma yaptık. İzmir'e ait 5 yıllık intihar verilerini inceledik. 1141 vaka üzerinde bu çalışmayı gerçekleştirdik. 2016-2021 yılları arasını kapsadı. Bunun içerisinde 15 aylık pandemi süreci de var. İntihar edenlerin yüzde 80.1’inin erkek, yüzde 19. 9'unun kadın olduğunu tespit ettik" dedi.
KADINLARDA ARTIŞ YOK
İntihar vakalarının erkeklerde pandemi döneminde artığını tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, "Örneğin İzmir'de, pandemi dışındaki aylık intihar oranı erkeklerde aylık ortalama 14.3'ten 18.53'e çıkmış. Kadınlarda bu dönem intihar olayı azalmış. Pandemi döneminde aylık ortalama 3.78'den 3.2'e düşmüş. Pandeminin ilk aylarında hem erkek hem de kadınlarda intihar oranı bir süre düşüyor. Biz buna sosyal kapanmayla birlikte balayı etkisi diyoruz. Kapanmayla birlikte vatandaş başlangıçta ev ortamında kendisini daha rahat hissediyor, mutlu oluyor. Okullar ve işyerleri kapanıyor. Aile ile daha çok zaman geçiriyorlar ama bir süre sonra intihar oranları erkeklerde yükselmeye başlıyor. Dünyada yapılan çalışmada da pandemi dönemde intiharlarda artış gözlenmiştir" dedi.
SOSYAL İZALASYON KISITLAMAYA DİKKAT ÇEKTİ
Erkeklerdeki artışın gerekçelerini sıralayan Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, "Erkekler ülkemizde kadınlara göre daha çok sosyal alanda vakit geçirmektedir. Bu alanlar kafeterya, halı saha veya cami ziyaretleri gibi olabilir. Dolayısıyla erkeklerin yaşadığı bu sosyal izolasyon kısıtlamalarından dolayı artışın olduğunu düşünüyoruz. Kadınlar daha çok evde geçirdikleri için onlarda artışın olmadığını görüyoruz" dedi.
YAŞLI İNSANLARDA ARTIŞ
İntihar vakalarının en çok görülen yaş aralıklarını da sıralayan Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, "İntihar vakalarına en sık özellikle üretken çağda 25-35 yaş arasında ve 35-45 yaş arasında rastlanıyor. Bu, ülke için iş gücünün yanı sıra ekonomik ve sosyal kayıplara da neden olabilir. Son yaptığımız araştırmada maalesef, yaşlılar arasında da vaka artışını gözlemledik. Bizim çalışmamızda intihar eden 1441 vakanın yüzde 14.6'sı 65 yaş üzeri. Daha öncesi bu rakam çok daha düşüktü. Yüzde 10'un altındaydı. Bu oranların yükselmesinin sebebi, yaşlılar artık daha çok yalnız yaşıyor. Çelirdek aile yapısının bozulmasıyla yalnız yaşayan ve hasta olan bakım hizmeti alamayan yaşlılarda da intihar oranları artmaktadır. Bu da Türk toplumunun aile yapısının bozulmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Bu kişilerin yalnız biçare kalmaları ve yardım alamamalarından kaynaklandığını tahmin ediyorum . İlgili kurumlarımızın bunun üzerinde durması gerektiği kanısındayım" dedi.
İNTİHAR HABERLERİ ÖZENDİRİCİ OLMAMALI
İntihar haberlerini çok dikkatli yapılması gerektiğine de değinen Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, "Bumerang etkisi dediğimiz bir durum var. Ama intihar sebeplerinin araştırılması, toplumsal farkındalık yaratması, önlenebilir olabilmesi ve bazı yetkili kurumların dikkatini çekmesi açısından haberleri yapılmalıdır. İntihar haberleri özendirici olmamalı. Halkımız, medya okuryazarlığı konusunda aydınlatılmalıdır. Bilim insanlarınca halk aydınlatılmalı" dedi.
BU İNTİHARLAR ÖNLENEBİLİR
Yaptıkları çalışmanın 1.5 yıl sürede tamamlandığını belirten Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, "Önce veriler toplandı. Sonra analiz edildi. Ardından tez ile yayın aşamasına getirildi. Ve bazı platformda sunuldu. Son olarak da uluslararası bir dergiye gönderildi. Aslında intiharlar önlenebilir bir problemdir. Çeşitli sebepleri olmasına karşın ana nedenlerinden biri insanların depresyonda olmasıdır. Bu nedenle bu kişilerin takip ve tedaviler muntazam şekilde yapılabilir. Dünya genelinde de İzmir özelinde de bu intiharlar önlenebilir. Buna dikkat çekmek için biz bu çalışmayı yaptık. Sadece pandemi değil tüm dönemdeki bulguları araştırdık. Psikolojik sorunu bulanan veya yakını sorun yaşayanlar, hemen profesyonel bir hekim ve psikolog yardımı almaların tavsiye ediyorum" dedi.