Yaşar Üniversitesi'nde, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından gerçekleştirilen, "Kültür Mirasımızın Ortaya Çıkarılması ve Korunmasında Sponsorluğun Önemi" konulu arkeoloji paneli düzenlendi. Oturum başkanlığını Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Meriç'in yaptığı panele konuşmacı olarak, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Musa Kadıoğlu, aynı fakülteden Doç.Dr. Serdar Hakan Öztaner, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy ile Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Başkanı Prof.Dr. Cumhur Tanrıver katıldı. Paneli, üniversitelerin tarih ve arkeoloji bölümü öğretim üyeleri ile öğrencilerinin yanısıra arkeoloji ve tarih meraklıları da takip etti.
Panelin açılışında konuşan Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar, 1974 yılından bu yana vakıf ile eğitim, sanat, kültür ve Atatürk faaliyetleri konularında topluma katkı sağladıklarını söyledi. Destekledikleri alanlardan birinin de arkeoloji olduğunu ifade eden Feyhan Yaşar, "Tarihimize, kültürümüze sahip çıkmalıyız. Türkiye'nin hem doğal güzelliklerinin hem de yer altında bulunan zenginliklerinin ortaya çıkarılması amacıyla desteğimizi arttırarak devam ettireceğiz" diye konuştu.
"SPONSORLUK VE HAYIR İŞLERİ TARİHTE DE VARDI"
Panelin oturum başkanlığının yapan Prof.Dr. Recep Meriç, hayır ve sponsorluk işlerine destek verilmesi konusunun tarihte de var olduğunu dile getirdi. Meriç, "Kefil, kefalet, bir söz için ant içmek anlamına gelen sponsorluk kavramı, yıllar içinde gelişti, eğitim için hayırseverlik, koruma ve himaye kavramları ile hayır için para bağışlamanın ötesine geçti. Kültür ve sanat eserlerine duyarlılık ve faaliyetlere destek vermeyi de içeren bir duruma geldi. Orta sınıf ekonomisinin iyileşmesi sonucunda, tarihi yerlere olan ilginin artması, tarihi kazılara verilen destek ve sponsorluk bağlantılarının da artmasında etkili oldu" dedi.
KAZILARLA İLGİLİ BİLGİ VERİLDİ
Panelin konuşmacılarından Prof. Dr. Musa Kadıoğlu, Prof.Dr. Cumhur Tanrıver, Doç.Dr. Serdar Hakan Öztaner ve Yrd. Doç.Dr. Akın Ersoy, Smyrna (İzmir), Nysa (Aydın) ve Teos (İzmir) kazıları hakkında bilgi verdi. Uzmanlar, bu kazılarda kurumsal destekçilerle sponsorluk katkısının ilerlemede ne kadar önemli olduğu konusunda açıklamalar yaptı.
Panelda yapılan sunumlarda, Teos antik kentinin edebiyat ve sanat, pozitif bilim ve hayırseverlik konularında zengin bir tarihe sahip olduğu belirtildi. Bireysel ve kurumsal destek ve sponsorluklarla kazı çalışmalarının devam ettiği ve çok kıymetli buluntuların gün yüzüne çıkarıldığı belirtildi.
İzmir'de bulunan Eski Smyrna'nın çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan bir kent olduğunun belirtildiği sunumlarda, İzmir ve çevresinin tam bir arkeoloji vahası olduğu kaydedildi. Arkeolojide önceliğin tarihin yer üstüne çıkarılması kadar, çıkarılan tarihi eserlerin korunması da olduğunun altı çizilirken, sponsorluk ve desteğin sadece kazıyı kapsamadığı, koruma ve restorasyonu da kapsadığı dile getirildi.
Konuşmacılar, Nysa Antik Kenti'nde yapılan kazılarla ilgili de sunum yaptı.
Panelin sonunda, Teos Antik Kenti'nde yapılan kazılara bireysel sponsor olan Feyhan Yaşar ve Smyrna ile Nysa antik kentlerinde yapılan kazılara destek olan Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'na teşekkür edilirken, Feyhan Yaşar da panele konuşmacı olarak katılan uzmanlara teşekkür ederek, plaket sundu.