Marmara Gölü için Ombudsman başvurusu

Manisa'da yüzde 98.18'i kuruyan bir zamanların doğa cenneti Marmara Gölü'nün eski haline getirilmesi amacıyla Kamu Denetçiliği Kurumu'na (Ombudsman) başvuruldu.

Avukat Cem Altıparmak, "Ombudsman başvurularını önemsiyor ve doğanın haklarının korunması açısından yaygınlaştırılması gereken bir başvuru yolu olarak görüyoruz. Amacımız gölün eski haline getirilmesi" dedi.
Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerinin sınırında yer alan, 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' tescilli, 'kuş cenneti' olarak bilinen Marmara Gölü, yaşanan su kaybı nedeniyle yüzde 98,18'i kurudu. Tepeli pelikan ve karabatak gibi nesli tehlikede 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan gölde, kayıklar karaya oturdu ayrıca balıkçılık bitti. Zemininde derin yarıkların oluştuğu gölde bazı çiftçilerce işgal edilip, tarıma açıldı. Bunun üzerine işgal edilen araziyi korumak için İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı komandolar, gölde nöbet tuttu.
BALIKÇILARA BORCUN İPTALİ İSTENDİ
Gölde avlanan S.S. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi'ne, 41 bin 817 TL'si kira olmak üzere vergi ve SGK prim borçları gibi toplam 322 bin 800 TL'lik borç için Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ödeme emri gönderildi. Bunun üzerine kooperatif adına avukatlar Cem ve Özlem Altıparmak tarafından Manisa İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.
KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU'NA YENİ BAŞVURU
Avukatlar Cem ve Özlem Altıparmak, bu kez de Doğa Derneği adına Türkiye Cumhuriyeti Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurularak Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan şikayetçi oldu. Marmara Gölü'nün korunmasının sağlanması, eski haline getirilmesi istendi. Sunulan dilekçede şu ifadelere yer verildi: "Başvuru dilekçemizde detaylı bir şekilde izah edildiği üzere Marmara Gölü, şikayet olunan idarenin bizzat kendi hazırladığı su koruma, iklim değişikliğiyle mücadele strateji ve eylem planlarına, sulak alanların korunmasına ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, ulusal mevzuata aykırı bir şekilde, bizzat idarenin icrai ve ihmali işlemleri, hatalı kararları, plansızlığı, ataleti, tutum ve davranışları, sonucunda kurumuştur. Bu sebeple; şikayet olunan idarenin Marmara Gölü'nün kurumasına yol açan ve sulak alanların korunmasına ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve ulusal mevzuata, doğa ve insan haklarına aykırı tutum ve davranışlarının sonlandırarak, Marmara Gölü'nün yasal mevzuata uygun bir şekilde korunmasının sağlanmasını, Göl'ün eski haline getirilmesini talep ederiz"
"AMACIMIZ GÖLÜN ESKİ HALİNE GETİRİLMESİ"
Avukat Cem Altıparmak, "S.S. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi'ne yapamadığı balıkçılık faliyeti için kira borcu çıkararak icra takibi gönderilmişti. Bunun üzerine kooperatif adına Manisa İdare Mahkemesi'nde, Türkiye'nin ilk iklim davasını açtık. Şimdi de Doğa Derneği adına, Kamu Denetçiliği Kurumuna (Ombudsman) başvurduk. Ombudsman, İdarenin yargı dışı denetimini mümkün kılan araçlardan biri. Yasaya uygunluk denetimi yanında mahkemelerden farklı olarak, yerindelik denetimi yapma imkanına da sahip olduğundan ötürü, özellikle devletin iklim değişikliği ile mücadeleden kaynaklanan yükümlülüklerine aykırı davranışlarının; ataletinin, eylemsizliğinin görünür kılınması ve bu yönlerden bir hak ihlali kararına ulaşılmasına olanak sağlaması açısından Ombudsman başvurularını önemsiyor ve doğanın haklarının korunması açısından yaygınlaştırılması gereken bir başvuru yolu olarak görüyoruz. Amacımız gölün eski haline getirilmesi" dedi.
Haberler