Genital estetik operasyonlarının yükselişi

Son yıllarda estetik cerrahi alanında önemli bir artış izlenmektedir. Bu artış, sadece yüz ve vücut estetiği ile sınırlı kalmayıp, genital estetik operasyonlarını da kapsamaktadır.

Genital estetik, genellikle kişilerin genital bölgelerinde estetik kaygılar ve işlevsellik açısından yaşadıkları sorunları gidermek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Özellikle kadınlarda, doğum sonrası değişiklikler, yaşlanma süreci ve genetik faktörler, genital estetik operasyonlarının başlıca nedenler arasında yer almaktadır.

Genital estetik operasyonları, yalnızca fiziksel görünümü iyileştirmekle kalmayıp, aynı zamanda bireylerin psikolojisi üzerinde de olumlu etkiler yarattığı görülmektedir. Bu durum, genital estetik operasyonlarının artan bir ilgiyle karşılanmasına da yol açmaktadır.
Ancak, bu süreçte ayrıntılı bir değerlendirme, bilinçli karar verme ve alanında uzman sağlık profesyonelleri ile yola çıkmak son derece önemli.

Bu bağlamda, genital estetik operasyonları hakkında merak edilenleri yanıtlamak ve konuya ışık tutmak amacıyla, İzmir Şehir Hastanesi Kadın Doğum Servisi Klinik Şefi Doç. Dr. Yaşam Kemal Akpak' a tüm merak edilenleri sorduk.

- Genital Estetik ameliyatı nedir?

Genital estetik son zamanlarda farkındalığın ve ulaşılabilirliğin arttığı bir alan. Genital estetik ameliyatı aslında genital bölgeye estetik amaçlı yapılan birden çok ameliyatı kapsıyor. Bu ameliyatlar arasında küçük dudaklardaki asimetriyi düzeltme, küçük dudakları küçültme, vajina daraltma, klitorise yönelik ameliyatlar, vajinal doğum izlerinin düzeltilmesi sayılabilir.

- Genital estetik ameliyatlarını kimlere yapmaktasınız?

Biz bu ameliyatları normal doğum yapan ve vajinal genişleme olan hastalarımıza, doğuştan iç dudaklarda asimetrisi olan, ya da her iki iç dudağın normalden daha büyük ve gevşek olduğu hastalarımıza, normal doğum izi olanlara, klitoris üzerindeki deri uzantısının normalden daha fazla olduğu ve cinsel hayatını etkilediği hastalarımıza yapmaktayız.

- Yapılacak ameliyatın kararını nasıl alıyorsunuz?

Her zaman olduğu gibi hastalarımız ile ortak karar alıyoruz. Bu süreçte hastanın ne istediğini iyi anlamak çok önemli. Jinekolojik muayene asimetrileri, eski doğum izlerini belirledikten sonra hastanın neyden rahatsız olduğunu ve ameliyat sonrası beklentilerini belirliyoruz. Bu çerçevede yapılacak işleme hastaya özgü bir şekilde ve en önemlisi hastamızı tüm bu sürece dahil ederek birlikte karar veriyoruz.

- Genital estetik için belli bir yaş grubunuz var mı?

Daha çok genç yetişkinler tarafından talep edilse de belli bir yaş grubu olduğunu söyleyemem. Menopoz döneminde olan ve genital bölgede dış dudaklarda hacim kaybı sorunu yaşayan ve bu bölgeye dolgu uyguladığımız hastalarımız da olmakta.

- Genital estetik ameliyatlarının estetik görünüş dışındaki faydaları nelerdir?

Öncelikle estetik görüntü bile hastalarımızda ciddi bir psikolojik rahatlama, mutluluğa yol açmakta. Ama tabiki bunun dışında da avantajları var. Örneğin iç dudaklardaki fazla dokunun alınması o bölgenin enfeksiyonlarını azaltmakta, hastanın geçmeyen akıntı şikayetlerini geriletmekte. Vajina daraltma, klitoral estetik gibi operasyonlar cinsel hazzın arttırılmasında rol oynamaktadır.

- Hastalara ameliyat sonrası önerileriniz nelerdir? Nelere dikkat edilmeli?

İlk sırada kişisel hijyen. Ameliyat sonrası iyi bir doku iyileşmesi için kişisel hijyen bizim için çok önemlidir. Aynı şekilde ameliyat sonrası buz uygulama, antibiyotik tedavisini kliniğimizde ödemi ve enfeksiyonları önlemek için uygulamaktayız. Sigara içen hastalarımızın sigarayı azaltmaları hatta tercihen bırakmaları da yara iyileşmesini etkilemektedir.

- Bu konudaki şikayetlerini dile getirmeye çekinen hastalarınıza ne önerirsiniz?

Bu soruyu cevaplamadan önce Dünya Sağlık Örgütünün Sağlık tanımına değinmek isterim. Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir. Genital bölge ile ilgili sorunlar da hastanın hem sosyal yaşantısını hem ruh halini etkilemekte olup, doktorlar olarak bizim vazifemiz de hastalarımızın bu şikayetlerinin giderilmesidir. Kesinlikle yalnız olmadıklarını bilmeleri istiyorum. Genital estetik bilinenin aksine çok yaygın ve giderek yaygınlaşmaktadır. Her gün onlarca hasta polikliniğimize bu taleple başvurmakta. Aklında soru işareti olan tüm hastalarımızı polikliniğimize muayeneye bekleriz.

- Ameliyat sonrası olabilecek komplikasyonlar nelerdir?

Estetik amaçlı yapılan bu ameliyatlarda ameliyat sonrası bakım çok önemli. Düzenli buz uygulama, antibiyotikli kremler, ameliyat alanının temiz ve kuru tutulması enfeksiyonu önlemek ve iyi bir sonuç için çok önemli. Enfeksiyon durumlarında dokunun iyilileşmesi bozulup istenek estetik görünüşe ulaşmayı engelleyebilmektedir.

- Hastalar tarafından merak edilen bir diğer soru da bu ameliyatlar kimler tarafından yapılabilir? Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Bu ameliyatlar mutlaka anatomik olarak bölgeye hâkim, ameliyat alanını iyi tanıyan kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmalı. Genital bölge özellikli bir bölge ve fonksiyonuda estetiği kadar önem arz etmektedir. Bu konuda eğitim almış tecrübesi olan kadın hastalıkları ve doğum hekimleri tercih eden hastalar mutsuz olmayacaktır diye düşünüyorum.

- Bu ameliyatlara ek olarak genital bölgeye yönelik dolgu, ip askı, lazer gibi uygulamalardan yararlanıyor musunuz?

Hastamızın değerlendirmesi üzerine ameliyatımıza dolgu, ip askı gibi teknikleri ekleyebilmekteyiz. Örneğin iç dudak estetiğine dış dudak dolgusunu ekleyerek hem daha iyi bir sonuç elde etmekte hem de birden fazla sorunu tek seansta çözebilmekteyiz.

Haberler