Yaklaşık 34 yıldır oto tamir ve servis işleriyle uğraşan Tan Oto Tamir ve Bakım Servisi Genel Müdürü Abdülhalık Tan, otomobillerin tamir ve bakımı ile ilgili çeşitli bilgiler verdi. Tecrübelerini aktardı. Doğru bilinen yanlışlarla ilgili açıklamalarda bulundu.
1987 yılından beri oto tamir servis işiyle uğraşan 44 yaşındaki Abdülhalik Tan, “Hasarlı arabaları onarıyoruz, mekanik işleri yapıyoruz, boya işleri yapıyoruz, çekiçi hizmeti veriyoruz, klima tamiri ve bakım hizmetleri veriyoruz. Adeta otomobil hastanesi gibi çalışıyoruz. Kazalı araçları anlaşmalı trafik ya da kasko sigorta firmaları aracılığıyla onarıyoruz”
Otomobil sahibi vatandaşların en çok aradığı sorduğu araştırdığı konuların başında geliyor sağlam ve güvenilir usta bulmak geliyor. Tan, kendilerine duyulan güveni şu şekilde açıklıyor: “Bizim tamir ettiğimiz arabalar tekrar aynı arızadan geri gelmiyor” dedi.
11 YAŞINDA ÇIRAK OLARAK MESLEĞE BAŞLADIM
11 yaşında çırak olarak başladığı meslekte artık günde yüze yakın aracı tamir ederek sürdüren Tan, mesleğe nasıl başladığını anlattı. Tan, “11 yaşında çırak olarak Kahramanlar’da mesleğe başladım. Kalfalık belgemi de aldım. Arabalardan hiç anlamıyordum. İlk başladığımda arabaları iskelet halde görünce motor yok direksiyon yok elektrik tesisatı yok kendime dedim bu araba nasıl yapılacak. Bu araba hayatta bitmez” dedi.
LAMBORGHİNİ,PORSHE SAHİPLERİ TAMİR İÇİN BİZE GELİYOR
Lüks araçları da tamir ettiklerini vurgulayan Tan, “Yurt dışı bağlantılarımız sayesinde her türlü aracı tamir edebiliyoruz. Lüks ya da orta segment farketmez. Her model her çeşit aracı tamir ediyoruz” dedi.
ESKİ ARAÇLAR DAHA GÜZELDİ
Eski araçları daha çok sevdiğini söyleyen Tan, “Eski araçlar daha çok keyif veriyordu. 1977 model Mersedes’im var. Çok severim. Kendim de alıp yapıyorum eski araçlardan”
ARABANIN ŞASE VE DİREKLERİNDE SORUN YOKSA FARKETMEZ
Kazalı ve değişeni olan araçlara ülkemizde rağbet edilmemesinin yanlış olduğunu aktaran Tan, “Bu konuyu bizim insanlarımız yapıyor. Şase ve direkler sağlamsa sorun yok. Arabanın kaputu değişti. Çamurluğu değişti.2015 model aracın bir parçası değişince 6 sene daha da gençleşiyor parça. Normalde insanlarımız kazalı araçlara ön yargı ile bakıyor. Çamurluk, kaput gibi yerler aksesuardır. Bunların değişiminden bir sorun oluşmaz
ARACIN YÜRÜYEN AKSAMI ÖNEMLİ
Araç alırken vatandaşların dikkat etmesi gerekenleri anlatan Tan, “aracın şasesi düzgünse motoru da düzgündür. Yük gören aksamı düzgünse motor da düzgün çıkıyor. Kapı değişimi, kaput değişimi çok önemli değil. Yürüyen aksam, motor, elektrik tesisatı seni yolda bırakmaması lazım.
KAZALI VE DEĞİŞENLİ ARAÇLARA FİYATLAR YÜKSELİNCE BAKIŞ DEĞİŞTİ
Fiyatlar yükselince vatandaşların kazalı araçları da tercih etmeye başladığını aktaran Tan, “Vatandaşlar araç fiyatları yükselince kazalı ve değişenli araçları da almaya başladı. Bir araçta yüzde 30 civarında fiyat avantajı sağlayabiliyor bu faktörler. Tramerli araçlara bakış açısı değişti.
DOLU NEDENİYLE HASAR GÖREN ARAÇLARIN TAMİRİ
Geçtiğimiz günlerde İzmir’de yaşanan dolu yağması nedeniyle vatandaşların araç tamiri için kendilerine geldiğini söyleyen Tan, “Ufak çukurlar boyasız yapılıyor. Yüzde 80’i boyasız düzeltilebiliyor. Aracın daha önce boyalı olmaması avantaj bu durumlarda”
KUŞ PİSLİĞİ, AĞAÇ REÇİNESİ ARACIN ÜSTÜNDEN HEMİN TEMİZLENMELİ
Araç boyasına zarar veren kuş pisliği ya da ağaç reçinesi gibi maddelerin temizlenme imkanı olunmasa bile en azından suyla hemen aracın üzerinden uzaklaştırılması gerektiğini söyleyen Tan, “Aracınızda bir su bulundurun ve bu maddeleri aracınızdan su yardımıyla hemen uzaklaştırın. Boyanıza zarar vermemesi açısından bu önemli”
SERAMİK KAPLAMA ARAÇLAR KOSTİK OLMAYAN ŞAMPUANLARLA YIKANMALI
Son yıllarda seramik kaplama hakkında bilgi veren Tan, “Seramik kaplama yapılan araçların yıkama esnasında bebek şampuanıyla yıkanması gerekiyor. Normal şampuan ve deterjanlarda yer alan kostik nedeniyle seramik kaplama malzemesi çözülmeye başlıyor ve işlevini yitirmeye başlıyor. Boyanın yıpranmaması için fırça ile değil peluşla yıkanmalıdır.”
GÖĞÜS PARLATICI KULLANMAYIN
Araç göğüslüklerine zarar veren parlatıcılara karşı vatandaşları uyaran Tan, “Solvent bazlı parlatıcılar araca zarar verebiliyor. Parlatıcı gibi ürünler yerine ıslak bir bezle silin, temizleyin. Köpüklü bezle silin”
BUHARLI TEMİZLEME ARACA ZARAR VEREBİLİR
Araç temizliği ile ilgili uyarılarda bulunan Tan, “Ben aracın içini hortumla yıkayanları gördüm. Araç sahipleri temizlik için güvendikleri yerlere gitsinler. Buharla temizlik aracın bir çok aksamına zarar verebiliyor. Sağ koltuklarda aracın sağ airbagini iptal eden sensörler var. Doluluk sensörleri var. Döşeme temizliği yapayım derken airbag lambası yanmaya başlıyor. Sensör bozuluyor. 4 bin lira civarında zarar edebiliyorsunuz” şeklinde konuştu.