Anaokulunda Montessori eğitim sistemini kullanan Yenidoğu, bu yöntemle özgüveni yüksek öğrenciler yetiştiriyor.
Yenidoğu Okulları, 2014 yılında geniş bir Ar-ge ekibince yürütülen çalışmalar sonunda ortaya çıktı. O yüzden daha ismi duyulduğu gün büyük ilgi gördü. Kurumlarında bütünsel eğitim sistemini benimseyen Yenidoğu Okulları, tüm eğitim-öğretim süreçlerini bu bilinçle ve özgün bir şekilde kurguluyor. Aynı bilinç ve duyarlılıkla hayatı okula, okulu hayata taşıyan Yenidoğu’da eğitim; merak, hayret ve keşif dolu bir serüvene dönüşüyor.
Bu neşeli serüven, her ayrıntısı özenle düşünülen Montessori anasınıflarının seçkin ve muhteşem ortamıyla başlıyor. Montessori felsefesinde, her çocuk aslında küçük bir yetişkindir. Bu nedenle, Yenidoğu Montessori anasınıfları, sakin ve özgür bir eğitimin yaşandığı, çocukların kendi işlerini kendilerinin gördüğü, istedikleri çalışmayı yapabildiği, minyatür gerçek hayat ortamları olarak kurgulanıyor. Böylece, çocuklar kendi kararlarını alabilen, kendilerine yeten, bağımsız, özgüveni yüksek ama farklılıklara saygılı ve sorumluluk sahibi bireyler olarak, üstelik akademik açıdan da son derece ileri düzeyde yetişme fırsatı yakalıyor.
“ÜLKEMİZE MODEL OLMA HEDEFİ İLE YOLA ÇIKTIK”
Yenidoğu Okulları Genel Müdürü Ramazan Salman, Türkiye’ye yeni ve çağdaş bir eğitim modeli kazandırma hedefi ile yola çıktıklarını anlatarak, “Çağın gereklerine cevap verecek dinamikliği göstermek, bilim, sanat ve teknoloji alanındaki gelişmelere hızlı adapte olmak durumundayız. O yüzden de eğitimin bütünsel olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Biz, okul kültürüne ve sürdürülebilir gelir modeline de büyük değer veriyor; kurumsal yapılanmamızı sürdürülebilir kılarak sektöre ve ülkemize model olmayı önemsiyoruz. Bu kapsamda profesyonel olarak kurguladığımız iş modelimizi; kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz vakıf ve dernek çalışmalarıyla zenginleştirmeye devam etmekteyiz. Eğitimin sadece okulculuk faaliyeti olarak değil, öğrencinin akademik, psikolojik ve fizyolojik gelişimine etki eden her bir aşamasının bir felsefe çerçevesinde profesyonel olarak yapılandırılması gerektiği düşüncesindeyiz. Dolayısıyla Yenidoğu olarak sektörümüzden farklı şekilde eğitimi bütünsel olarak ele alıyor, tüm kurumsal yapılanmamızı buna göre kurguluyoruz” şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİLERİMİZ GELECEĞİN DÜNYASINI ŞEKİLLENDİRECEK”
Yaşadığı toplumun milli ve manevi değerleriyle yoğrulmuş, geleceğin dünyasını şekillendirebilecek nesiller yetiştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Salman, “Bunu başarabilmek için de Bütünsel Eğitim Sistemi’ni oluşturduk. Yenidoğu Bütünsel Eğitim Sistemi, eğitimin dört sac ayağını birlikte geliştirmeyi hedefleyen yapılanmamızdır. Program Geliştirme Birimimiz ile felsefemiz doğrultusunda eğitim ve öğretim yapmamızı sağlayacak özgün öğretim programları ve müfredat geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Materyal Geliştirme Birimimiz ile programlarımızla tutarlı eğitim öğretim materyalleri geliştirip üretiyoruz. Ayrıca Yenidoğu Akademi ile öğretmen adaylarına, iş garantili olarak üç yıla yayılan bir eğitim imkanı sunuyor, kurumumuzda görev alan eğitimcilerimizi sürekli geliştiriyoruz” dedi.
BİRİNCİ SINIFTAN İTİBAREN BİLİŞİM VE MÜHENDİSLİK DERSLERİ
Yenidoğu Okullarında; bilişim, ilk Mühendislik ve STEM dersleri ilkokul 1. sınıftan itibaren başlıyor. Bu dersler sayesinde öğrenciler hem bilgi-işlemsel, algoritmik ve disiplinler arası düşünme becerilerini edinir hem de ilk sınıflarda bilgisayarsız başlayan kodlama çalışmalarını ileri sınıflarda Scratch ve ileri düzey kodlamaya dönüştürür, arduino ya da diğer setler sayesinde robotik ve mekaktronik projelerine dönüştürerek istedikleri kadar icat çıkarabiliyorlar.
ÖNEMLİ OLAN İNSANİ ÖZELLİKLERİ OLGUNLAŞTIRMAK
Çağımızın tehlikeye attığı insani özellikleri kaybetmemek ve insan kalmaya devam edebilmek için Yenidoğu’da öğrenciler; “kodlarken kodlanmamayı” da öğrenirler. Bunu, en çok da 1. sınıftan 7. sınıf sonuna kadar aldıkları Çocuklar için Felsefe, ya da kısa adıyla ÇİF derslerinde yaparlar. Hayatı sorgulayarak; öğrendiklerine, yaşadıklarına, izlediklerine eleştirel bakarak; varoluşsal soruları, ahlaki problemleri tartışarak; derin, dönüşümlü ve yaratıcı düşünme becerilerini derinleştirir, empati yetkinlikleriyle donanarak hayatta daha güçlü bir duruş sergiliyorlar.
ERKEN YAŞLARDA DİL BECERİSİ
Tüm bu yeteneklerin en temelinde, dil becerileri yattığı için Yenidoğu’nun öğrencileri ana dili derslerinde özgün ve edebi metinlerle erken yaşlardan itibaren tanışırlar. Özenle seçilmiş zevkli metinlerle kendi dillerinin derinliklerini keşfederken, bir yandan da dilsel mantık ve muhakeme becerilerini derinleştirir, eleştirel okuma ve yazmada ustalaşır, medya okuryazarlığında derinleşirler.
İngilizce dersleri, Yenidoğu’da anasınıfında başlar. Öğrenciler, Türk ve yabancı öğretmenlerden aldıkları İngilizce eğitimi sayesinde, özellikle de hazırlık sınıfı olarak yapılandırılan 5. sınıftaki yoğun eğitim ile güçlü bir İngilizce altyapısı edinir, kültürler arası iletişime erken yaşlarda hazır hale gelirler.
HEM GELENEKSEL HEM DE MODERN SANAT
Sanatsal faaliyetlere yoğunlaşan bir ruh, hızla ve kolayca olgunlaşır. Yenidoğu’da hem geleneksel hem de modern Görsel Sanatların pek çok örneği uygulanıyor. Müzik derslerindeyse, nota bilgisi, müzik kültürü yanında, ilgili ve istekli öğrenciler ileri düzeyde enstrüman çalışmaları yapabiliyor. Yenidoğu’da bedeni eğitmenin ve ona gereken özeni göstermenin yolu ise elbette sportif çalışmalardan geçiyor. Sağlıklı bir beden, zihinsel ve duygusal sağlığın da şartlarındandır. Yenidoğu’da her öğrencinin kendi potansiyeli ve ilgileri doğrultusunda yeterince spor yapması sağlanır. Bu çalışmaları daha ileriye götürmek isteyenlere de Yenidoğu Spor Kulübü bünyesinde profesyonel spor eğitimi imkânı sunuluyor. Ayrıca kendine özgü ders sistemi sayesinde, Yenidoğu’da 15 dakikalık teneffüslerde öğrenciler daha çok oynama ve spor yapma fırsatı buluryor.
MANEVİYAT DA UNUTULMUYOR
Yenidoğu’da manevi eğitim hem güçlü bir tefekkür ile araştırıp kavramaya dayalıdır, hem de bunun yanında güçlü bir pratik ve uygulama eğitimi verilir. Rol-model öğretmenler öncülüğünde, Kur’an bilinci ve okuma öğrenimi, siyer bilgisi, hayata nizam veren temel ilmihal bilgileri işlenir. İçlerindeki aynaya yansıyan kainata bakarak onun şefkatli Yaratıcısını pek çok isim ve özelliğiyle tanıyıp sevgilerini derinleştirme fırsatı buluyor.