ABD’de Utah Üniversitesi’ndeki araştırmacılar en ufak ayrıntının önem kazandığı beyin ameliyatlarıyla ilgili yeni bir teknoloji geliştirdi. Geliştirilen teknolojiye göre kafatasından beyine ulaşma süresini 2,5 dakikaya indirilirken beyin ameliyatları 50 kat daha hızlı yapılabilecek.
Tıp dünyasındaki teknolojik gelişmelere bir yenisi daha eklendi ve beyin ameliyatlarıyla ilgili çok önemli bir teknoloji geliştirildi. Daha önce omurga ve kalça ameliyatlarında sıklıkla kullanılan robot teknolojisi şimdi de beyin ameliyatlarında cerrahlara yardımcı olacak.
Utah Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, beyin ameliyatlarındaki kafatasından beyinden ulaşma süresini 2,5 dakikaya indirerek önceki teknolojiye göre 50 kat daha hızlandıran teknolojiyi geliştirdi. Cerrahi müdahaleler sırasında kafatasının uygun bölümlerinden beyine ulaşmak için 2 saate yakın bir süre harcayan cerrahlar, geliştirilen yeni teknolojiyle beyinin müdahale edilecek olan bölümüne eskisinden 50 kat daha ulaşarak ameliyatları daha kısa sürede ve etkili bir şekilde gerçekleştirebilecek.
Zamandan tasarruf eden cerrahlar müdahalelerin daha etkili ve sonuçlarının daha olumlu olacağını söylerken oldukça hassas olan beyin ameliyatlarında 1 saniyenin bile çok önemli olduğunu belirttiler.
Utan Üniversitesi öğretim üyesi beyin cerrahı William Couldwell’in açıklamasına göre geliştirilen yeni robotun hastanın kemiğini en etkili ve uygun şekilde deldiğini belirtirken ameliyat işleminin daha tasarruflu ve hızlı şekilde bitirileceğini belirtti.
İnsan hatalarının da sıfıra yakına indirileceğini belirten Couldwell, enfeksiyon riskinin de azalacağını belirtti.
Ameliyat sırasına röntgen çekerek hastanın kemik verilerini toplayarak önemli sinirlerin ve büyük damarların olduğu yerleri tespit eden yeni teknoloji bunları hesaba katarak kafatasında beyine ulaşmak için en uygun yeri buluyor.
Cihazın bedeli yaklaşık 100 bin dolar olarak açıklanırken en geç 2019 yılında cerrahi müdahalelerde kullanılması bekleniyor.