banner24
banner25

Doç. Dr. Akpak "Acısız, izsiz ve kesisiz ameliyat mümkün"!

Doç. Dr. Yaşam Kemal Akpak ile V- NOTES cerrahiyi konuştuk.

Doç. Dr. Akpak "Acısız, izsiz ve kesisiz ameliyat mümkün"!

Doç. Dr. Yaşam Kemal Akpak ile V- NOTES cerrahiyi konuştuk.

10 Ağustos 2024 Cumartesi 12:06
Doç. Dr. Akpak "Acısız, izsiz ve kesisiz ameliyat mümkün"!

Ege Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise 4. büyük hastanesi olan İzmir Şehir Hastanesi'nin Kadın Doğum Servisi Kliniği şefi Doç. Dr. Yaşam Kemal Akpak ile kadın doğum konusundaki hastalıklar, sağlık alanında ki teknolojik gelişmeler, tedavi şekilleri ve son yıllarda adını sıkça duyduğumuz fakat henüz her yerde uygulanması mümkün olmayan kadın doğum ameliyetlarında devrim niteliğinde büyük konfor sağlayan V- NOTES cerrahiyi konuştuk.

İzmir'in kalbinde konumlanan İzmir Şehir Hastanesi, modern tıbbın gereksinimlerini karşılamak ve sağlık hizmetlerini en üst düzeye çıkarmak amacıyla tasarlanmış, modern teknolojiyle donatılmış, alanında uzmanlaşmış sağlık profesyonelleri ile hastalarına en iyi tedavi şeklini sunmak adına hizmetlerine devam ediyor.



Laparoskopik cerrahi operasyonları başta olmak üzere minimal invaziv cerrahi, estetik cerrahi ve riskli gebelikler konusunda adından sıkça söz ettiren Doç Dr. Yaşam Kemal Akpak ; " İzmir Şehir Hastanesinde son teknoloji ile donatılmış tıbbi ekipmanlar ve profesyonel kadromuzla hastalarımızın sağlığı öncelikli hedefimiz. Hasta memnuniyetine büyük önem verirken tedavi süreçlerinin her aşamasında bireysel ihtiyaçları gözetlemeye devam ediyoruz' dedi.

"İzmir Şehir Hastanesi Kadın Doğum kliniğinde her gün 1000’in üzerinde hastaya hizmet verdiklerini belirten Akpak; "Sadece kadın doğum servisine ait 8 ameliyathane bulunurken günlük ortalama 70’e yakın hastamıza üst düzey ameliyat ve operasyon gerçekleştiriyoruz. Kliniğimizde sağlık hizmetlerini en üst düzeye çıkarmak amacıyla tasarlanmış, 134 yatak bulunurken bunun yüzde 80’i tek kişilik odalardan oluşuyor ve 16 adet kişiye özel doğum ünitesi mevcut".

Hastalarına güvenilir, kaliteli ve kapsamlı sağlık hizmetleri sunmayı amaçlayan İzmir Şehir hastanesinin sağlık turizmi alanında hizmet vermeye başladığını belirten Akpak ' Kadın doğum üzerine sıklıkla minimal invaziv cerrahi, estetik cerrahi ve sarkma ameliyatları gerçekleştirdiklerini belirterek bu operasyonları V-NOTES cerrahi yani ( izsiz, acısız ve kesisiz) olarak gerçekleştirdiklerini belirtti.

İşte Dünyada ve Türkiye’de son yıllarda sadece belirli alt yapı ve teknolojiye sahip hastanelerde konusunun uzmanı hekimlerin yapılabildiği V-NOTES ameliyat tekniğinin tüm detaylarını Doç Dr. Yaşam Kemal Akpak' sorduk.

Bugünlerde popüler olan V-Notes cerrahisi nedir?

Öncelikle V-NOTES (Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery) ingilizce teriminin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. V-NOTES ameliyatı kabaca anlatmak gerekirse vücuttaki doğal boşluklardan bir kamera yardımı ile yapılan, izsiz, acısız, kesisiz bir ameliyat tekniğidir. Biz bu teknik ile kadın hastalıkları ve doğum alanında vajinadan karın içine ulaşarak kadın üreme organları ile ilgili ameliyatları yapmaktayız.

V-Notes yöntemi ile hangi ameliyatlar, hangi hastalıklarda yapılmaktadır?

V-NOTES günümüzde gelişmekte ve yaygınlaşmakta olan bir yöntem. Biz de kliniğimizde açık veya kapalı yöntemle rahim alma, yumurtalık kisti ameliyatları, dış gebelik, tüp bağlama ameliyatı, rahim sarkması gibi birçok ameliyat grubunda artık V-NOTES tekniğini tercih etmekte ve başarılı bir şekilde kullanmaktayız. Yoğun âdet kanamaları olan, rahimde büyümesi ya da iyi huylu bir tümör olan myom hastalarımızda, yumurtalık kistlerinde bu yöntemle hiçbir iz olmadan, az enfeksiyon riski, acı ağrı olmadan her türlü ameliyatı yapmaktayız.

V-Notes yöntemini hangi hasta grubunda tercih etmektesiniz?

V-NOTES yöntemi daha önce karnından geçirdiği ciddi bir ameliyatı olmayan, karın içinde yapışıklığa sebep olacak çok yoğun enfeksiyon gibi sebepler beklemediğimiz hasta grubunda tercih ediliyor. V-NOTES yöntemi ile ameliyat kararını basitçe klinik öykü, jinekolojik muayene ve ultrasonografi sonrası alıyoruz.

Bu yöntemin diğer cerrahi yöntemlere göre farkları nelerdir?

Diğer yöntemlere göre daha az invazivdir ve hastaların günlük yaşamlarına daha hızlı dönmelerini sağlar. Ayrıca, estetik açıdan da avantajlıdır çünkü karın bölgesinde iz bırakmaz.

Hastalarınız ameliyat sonrası kaç gün hastanede kalmaktadır?

V-NOTES yöntemi ile ameliyat ettiğimiz hastalarımızı genellikle 24 saat içinde taburcu etmekteyiz.

V NOTES yönteminin diğer cerrahi yöntemlere göre avantajlarından bahsedebilir misiniz?

Temelde farklı yöntemlerle aynı ameliyat yapılıyor olsa da V-NOTES tekniği kullanılan hastalarımız ameliyat sonrası daha az ağrı hissetmekte, daha hızlı iyileşmektedir. Yine görülür hiçbir ameliyat izi olmaması avantajlarından biri.

V-NOTES ameliyatı ile ilgili risklerden, komplikasyonlardan bahsedebilir misiniz?

Her ameliyatta olduğu gibi V-NOTES ameliyatında da nadir de olsa riskler var. Komplikasyonlar çok nadir de olsa öncesinde hastalarımızı idrar kesesinde yaralanma, bağırsak yaralanması, ameliyatın devamında açık ameliyata dönme ihtimali ile ilgili ayrıntılı olarak bilgilendirmekteyiz. Ancak hastalarımızın içi rahat olsun ki bu riskler diğer yöntemlere göre V-NOTES tekniğinde daha sık olan riskler değil. Bu konuda deneyimli cerrahlar ve bizimki gibi deneyimli kliniklerde bu riskler minimalize edilmektedir.

Hastalarınızın V-NOTES yaklaşımından bahsedebilir misiniz?

Öncelikle hastalar arasında çok bilinmeyen bir teknik. Her ne kadar ameliyat öncesi hastalarımıza izsiz bir ameliyat geçirecekleri, gözle görebilecekleri herhangi bir kesinin olmayacağını anlatıyor olsak da neredeyse her hastamız ameliyat sonrası tek bir iz bulamamanın, herhangi bir ağrı hissetmemenin şaşkınlığında ve sevincinde oluyorlar. Bazı zamanlar ameliyat sonrası ‘Hocam ben ameliyat oldum mu? ‘Sorusu ile bile karşılaşabiliyoruz. Onları bu kadar kısa sürede ayakta görmek tabi ki bizleri de çok mutlu ediyor.

V-NOTES ameliyatı yaptığınız hastalarınıza nelere dikkat etmelerini öneriyorsunuz?

Hastalarımıza aynı diğer yöntemlerle ameliyat ettiğimiz hastalarımıza önerdiğimiz gibi ameliyat sonrası kişisel hijyenlerine dikkat etmelerini, taburculuklarında verilen ilaçları düzenli almalarını, bolca hareket etmelerini ve kontrollerine gelmeyi aksatmamayı öneriyoruz. Ama kesinlikle diğer cerrahi yöntemlere göre hayatlarına daha hızlı döneceklerini garanti edebiliriz.

Ameliyat sonrası hastalarınızın günlük hayatlarına dönme sürecinden bahseder misiniz?

Günlük hayata dönme süreci biraz da yapılan ameliyat ile de ilgili. Tüp bağlama, dış gebelik, yumurtalık kistleri gibi sebeplerle ameliyat ettiğimiz hastalarımız neredeyse ameliyatın ertesi günü kendilerini günlük hayatlarına dönmeye hazır hissediyorlar.

Hocam son olarak okurlarımıza V-NOTES ile ilgili ne söylemek istersiniz?

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, V-NOTES cerrahisinin daha da yaygınlaşması ve daha fazla cerrahi alanda kullanılması beklenmektedir. Bu yöntem, minimal invaziv cerrahinin geleceği olarak görülmektedir. Biz İzmir Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniği olarak bu yöntemi başarı ile kullanmaktayız. Kadın hastalıkları sebebi ile ameliyat önerilen hastalarımızın bu tekniğin de kullanılabilir ve çok avantajlı olduğunu bilmelerini isteriz. Son olarak kapımız tüm hastalarımıza açık diyerek sözümü bitirmek istiyorum.

Son Güncelleme: 10.08.2024 15:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.