Aksaç, "Ülkemizde son yıllarda karşılaştığımız ekonomik sosyal ve kültürel zorluklara karşı toplum bazı reflekslerde bulunmasına karşın gerekli karşılığı her zaman bulamıyor. Günümüz de bu eksiklikleri yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları tamamlamaya çalışsa da bazı engellerle de karşılaşması büyük ihtimal. Yasal engeller başta olmak üzere yetkili kişilerin takındıkları tavır bu engellerde baş rolü oynuyor. Bu gibi sorunları ,olası çözümleri anlatmak bizlerin yani derneklerin, sivil toplum kuruluşların görevi olmalı madem ki bizlerin olma amacı topluma fayda sağlamak katkı sağlamak hayatlarına, yaşamlarına dokunmak o zaman bizlere çok iş düşüyor.
Biz kimiz amacımız nedir önce kendimizi tanıtmalıyız. Biz 2019 yılında merkezi izmir de bulunan Ege Fark Yaratanlar Derneğiyiz. Amacımız kısaca topluma ülkemize sağlıklı eğitimli bireyler yetiştirmek engelli dostlarımıza farkındalık yaratmak ve o dostlarımızı topluma kazandırmak onlara istihdam yaratmak , mümkün olduğunca da sorunlarını yetkililere iletmek ve çözüm noktasında çareler aramak.....
Bu amaçla Akondroplazi de denilen ( halk arasında cüce denilen ) dostlarımıza el uzatmak istedik . Onlara istihdam yaratmak istedik günlük yaşantılarında karşılaştıkları zorlukları engelleri çözmek istedik. Günümüz de boyları Erkekler de 1.30 cm bayanlar da 1.25 cm den aşağı olanları Akondroploazi olarak kabul ediliyor. İlgili bakanlıkta sayıları bilinmediği için ülkemizde ne kadar Akondroplazi olduğunu bilmiyoruz. Daha da ilginç olanı bu akondroplazı kişiler 19 şubar 2019 da engelli sınıfına alınmış. Yani yıllarca farkedilmemiş bile. Sorunlar anlatmakla bitmez. Sizin hiç akondroplazi arkadaşınız oldumu onların sessiz çığlıklarını duyanınız var mı. Mesela market gittiklerinde sadece ilk raftaki şeyleri alabiliyorlar diğerleri için görevliden yardım istemek zorunda kalıyorlar. Çoğunlukla asansörün düğmelerine yetişemiyorlar ,mağazaların çocuk reyonunda alışveriş yapıyorlar. Sizin masa sandalyenizi mutfağınızı tuvaletinizi koltuklarınızı kullanamıyorlar. Hiç bir aile damadının veya gelininin akondroplazi olmasını istemiyor. Günde 5 saatten fazla çalışmaları bünyelerine uygun olmadığı için iş bulmakta çok sıkıntı çekiyorlar. Yani sorunları anlatmakla bitmez ekonomik sorunlar psikolojik sorunal falan derken hayatları ciddi anlamda zor. Bunu bilmemiz lazım.
Ama bizler Ege Fark Yaratanlar Derneği olarakbu Akondroplazi dostlarımıza hem istihdam yaratmak hemde kendi aralarında aileleri ile birlikte sosyalleşmeleri için Hobbit House Cafe projesi hazırladık. Hem çalışacaklar hemde kendileri gibi akondroplazi arkadaşları ile beraber olacaklar.Kafenin dizaynı onların boylarına göre yapılacak masa sandalye mutfak tuvalet falan her şey onlara uygun hale getirilecek. Ve en önemlisi bu proje ülke de bir ilk olma özelliği taşıyor.
Karşıyaka Belediye Başkanı sayın Cemil Tugay’a bu projeden bahsettiğimizde çok ilgilendi ve mutlaka bu projeyi en kısa zamanda karşıyakamıza kazandıralım dedi. 15 Eylül 2019 da Türkiyenin çeşitli illerinde ulaşabildiğimiz Akondroplazi dostlarımızı Karşıyaka belediyesinin öncülüğünde Tay parkta kahvaltı etkinliği düzenledik.Karşıyaka Belediye Başkanımız Sayın Cemil Tugay Yazılı ve görsel medyaya basın açıklaması yaparak Karşıyaka belediyesi ve Ege Fark Yaratanlar Derneği işbirliği ile en kısa zamanda Tay parkta Hobbit House Cafe projesini yapacaklarını açıkladılar. Tabi bizler dernek ve proje sahibi olarak ,Akondroplazi dostlarımız kendilerinin farkına varılmasından dolayı çok memnun kaldık. Kafe de çalışacak kişilerin isimleri bile belli olmuştu.Aradan 9 geçti Karşıyaka Belediyesi yetkilileri Tay Parkta inşaat alanı kalmadığından kafe için başka bir yer vereceklerini söylediler çaresiz kabul ettik aylar sonra Karşıyaka Şemikler izban istasyonu yanında şimdi macera parkı yapılan yeri önerdiler tamam olur dedik yine herkes mutlu ama yine aylar sonra burası uygun değil başka bir yerde yapalım dediler biz yine mecburen tamam dedik ilerleyen süreçte bir kaç yer önerdiler ama yine kendileri vazgeçtiler nedense en son Örnekköy Medikal park arkasında bulunan Avukat Cengiz İLHAN Hukuk ve Demokrasi parkında kafeyi açabileceklerini bildirdiler tabi bizler dernek olarak yine çok memnun olduk zira yer kafe yapmaya uygundu. Bizler ve kafe de çalışacak akondroplazi arkadaşlarımız sabırsızlıkla beklerken yine aylar sonra buranın da bazı sorunlar olduğunu burada yapamayacaklarını bildirdiler ve yine her seferinde dedikleri gibi merak etmeyin daha güzel bir yer de açacağız kafeyi ama artık ne bizlerin ne de Akondroplazi arkadaşlarımızın inancı kalmadı .Belediyenin İmarla ilgili bölümü var bünyesinde görevli mimarlar var neden bu arkadaşlara verilen yerlerin uygunluğu zamanında sorulmaz anlamış değilim .
Aradan 3 yıldan fazla zaman geçti sonuç sıfır başladığımız noktanın gerisindeyiz üstelik son olarak gelişmeleri nedenlerini ve bundan sonrasını konuşmak için bizzat Dernek başkanı olarak ben Belediye Başkanımızdan iki defa randevu talep ettim fakat her iki talebime de cevap bile verilmedi. Şahsım Derneğim ve Akondroplazi arkadaşlarım adına çok üzgünüm. Oysa ki proje Karşıyaka belediyesinde başlayıp tüm ülkeye yayılabilirdi ama Karşıyaka belediyesi 102.4 km’lik alanda Kafe için bir yer veremedi ya da vermedi bilemiyorum.
Umarım herşey yolunda gider Akondroplazi arkadaşlarımıza istihdam ve diğer Akondroplazilerle buluşma kaynaşma gibi amacı olan kafemiz bir an önce açılır" ifadelerini kullandı.